„Kössük újra” – a sváb pacsker

„Kössük újra” – a sváb pacskerSzívünk csücske a sváb viselet, azon belül is a sváb pacsker. A régi jó sváb pacsker ugyanis nemcsak elnyűhetetlen, hanem kényelmes és egészséges is. A svábok e kedvelt viselete számtalan kötési módban és díszítésben fordul elő a Baranyai dombság településein.
A geresdi térség csaknem 20 településének 6 féle kötésmódját és számtalan díszítésmódját tártuk fel az elmúlt években és tovább folytatjuk a sváb pacsker viselet feltérképezését a megye más, svábok lakta tájain és a szomszédos megyékben is, így Tolnában és Bácskában.
Ezt a kötés- és mintagazdagságot tekinthetik meg a 2016. októberében megnyitott állandó kiállításunkon, Liptódon. A kiállítás a liptódi önkormányzat, a német kisebbségi önkormányzat, a Baranya megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége és a Falu-Város Vidékfejlesztési Egyesület gondozásában és támogatásával jött létre.
Liptódon talált otthonra a Pünkösdi Pacskerparádé elnevezésű rendezvényünk, amit rendszeressé kívánunk tenni. Ugyanitt pacskerkötő képzéseket is tervezünk, ahol az érdeklődők elsajátíthatják ennek a jellegzetes kötésmódnak többféle technikáját.

„Kössük újra” – a sváb pacsker „Kössük újra” – a sváb pacsker „Kössük újra” – a sváb pacsker

Kedves Olvasó!

Ha Ön már tud kötni, és kedvet érez arra, hogy megtanulja az eredeti sváb pacsker kötését, már most jelentkezhet az év folyamán meghirdetésre kerülő, kétnaposra tervezett liptódi Pacskerkötő Képzésünkre.
Az elméleti képzés során megismerhetik a pacskerkötés történetét, a tájegységenkénti kötéstípusokat, a mintavariációkat, alapanyagokat és a talpalás tudnivalóit.
A gyakorlati képzés során a képzést tartó szakember irányításával, útmutatásával elkészítik a saját településük tipikus pacskerét. A képzések közti szünetekben konzultációra, a tapasztalatok kicserélésére, hímzésminták cseréjére nyílik lehetőség.
A képzésen résztvevők a térségi Kötőkörök képzőivé válhatnak, számukra folyamatos konzultációs lehetőséget biztosítunk a jövőben is.
Célunk, hogy a sváb pacsker hordható viseletté, piacképes termékké váljon, ezzel kiegészítő jövedelmet biztosítson készítőjének.

A jelentkezőket a kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségen várjuk, az idei évben elsősorban Liptód, Geresdlak, Palotabozsok, Véménd, Somberek, Feked térségéből. A kötőkörök bővülésével fokozatosan terjesztjük ki a képzést a többi sváb településre is.

← Vissza a cikkekhez


A honlap a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával készült el