„Kössük újra” – a sváb pacsker

„Kössük újra” – a sváb pacskerSzívünk csücske a sváb viselet, azon belül is a sváb pacsker. A régi jó sváb pacsker ugyanis nemcsak elnyűhetetlen, hanem kényelmes és egészséges is. A svábok e kedvelt viselete számtalan kötési módban és díszítésben fordul elő a Baranyai dombság településein.
A geresdi térség csaknem 20 településének 6 féle kötésmódját és számtalan díszítésmódját tártuk fel az elmúlt években és tovább folytatjuk a sváb pacsker viselet feltérképezését a megye más, svábok lakta tájain és a szomszédos megyékben is, így Tolnában és Bácskában.
Ezt a kötés- és mintagazdagságot tekinthetik meg a 2016. októberében megnyitott állandó kiállításunkon, Liptódon. A kiállítás a liptódi önkormányzat, a német kisebbségi önkormányzat, a Baranya megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége és a Falu-Város Vidékfejlesztési Egyesület gondozásában és támogatásával jött létre.
Liptódon talált otthonra a Pünkösdi Pacskerparádé elnevezésű rendezvényünk, amit rendszeressé kívánunk tenni. Ugyanitt pacskerkötő képzéseket is tervezünk, ahol az érdeklődők elsajátíthatják ennek a jellegzetes kötésmódnak többféle technikáját.

„Kössük újra” – a sváb pacsker „Kössük újra” – a sváb pacsker „Kössük újra” – a sváb pacsker

Kedves Olvasó!

Ha Ön már tud kötni, és kedvet érez arra, hogy megtanulja az eredeti sváb pacsker kötését, már most jelentkezhet az év folyamán meghirdetésre kerülő, kétnaposra tervezett liptódi Pacskerkötő Képzésünkre.
Az elméleti képzés során megismerhetik a pacskerkötés történetét, a tájegységenkénti kötéstípusokat, a mintavariációkat, alapanyagokat és a talpalás tudnivalóit.
A gyakorlati képzés során a képzést tartó szakember irányításával, útmutatásával elkészítik a saját településük tipikus pacskerét. A képzések közti szünetekben konzultációra, a tapasztalatok kicserélésére, hímzésminták cseréjére nyílik lehetőség.
A képzésen résztvevők a térségi Kötőkörök képzőivé válhatnak, számukra folyamatos konzultációs lehetőséget biztosítunk a jövőben is.
Célunk, hogy a sváb pacsker hordható viseletté, piacképes termékké váljon, ezzel kiegészítő jövedelmet biztosítson készítőjének.

A jelentkezőket a kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségen várjuk, az idei évben elsősorban Liptód, Geresdlak, Palotabozsok, Véménd, Somberek, Feked térségéből. A kötőkörök bővülésével fokozatosan terjesztjük ki a képzést a többi sváb településre is.


Hordható viselet

E projektünk végső célja, hogy a pacsker, mint egészséges, természetes alapanyagú termék a modern hétköznapok része legyen, és előállítása olyan foglalkoztatási projekt keretében történjen, ahol akár közmunkában, akár szociális vagy szolidáris szövetkezet formájában, részmunkaidőben vagy teljes foglalkoztatottsággal elvégezhető.

A folyamat részeként további viseleteket és kézműves termékek, így a kékfestő, lenvászon és kender alapanyagú textíliák, felsőruházat, ágynemű, asztalterítők stb. motívumkincsének feltérképezését és hordhatóságának, kézműves körülmények közötti előállíthatóságának és kereskedelmi forgalomba hozatalának feltételeit is fel kívánjuk tárni.
Ehhez a munkához keresünk segítőket, együttműködőket, támogatókat!

Hordható viselet Hordható viselet Hordható viselet


Hordható viselet Hordható viselet


Jövőtervezés Liptódon

Jövőtervezés LiptódonAz FVM támogatásával 2015-16 telén a fenti címmel három részből álló rendezvénysorozatot tartottunk a 250 lakosú Liptódon. Ez az apró zsáktelepülés tipikusnak is mondható a jellegzetesen aprófalvas Baranya megyében, mivel a fiatalok zöme elvándorol a nagyobb településekre vagy külföldre, és bár az idősek őrzik még a hagyományokat, lassan nincs, aki átvegye és folytassa ezeket.
A turisztikailag rendkívül jó adottságú településen reményt adó az a néhány kisvállalkozás, akik a meglévő adottságokat képesek kihasználni és a nehézségek ellenére életképes vállalkozást üzemeltetnek.
A Jövőtervezés Liptódon c. projekt lehetőséget nyújtott a Falu Város Vidékfejlesztési Egyesület számára ahhoz, hogy az előzetes felmérések alapján kialakított liptódi közösségfejlesztésre vonatkozó elképzelését megvalósíthassa. A helyi önkormányzattal jó partnerségi együttműködésben már 2015 tavaszától tervezgettük a közösségfejlesztés lehetőségeit, és a PTKF/2039-3/2015 szerződéssel elnyert forrás jó lehetőséget biztosított a  projekt megvalósítására.
A rendezvénysorozaton bemutattuk a bólyi közösségi non-profit terményszárító üzemet, előadások hangzottak el helyi közösség- és vállalkozásfejlesztés témakörben, és bemutatkozott a Mecseki Zöldút Egyesület is.

Jövőtervezés Liptódon Jövőtervezés Liptódon Jövőtervezés Liptódon


Jövőtervezés Liptódon Jövőtervezés Liptódon Jövőtervezés LiptódonA honlap a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával készült el